Waar moet je op letten bij het vergelijken van een autoverzekering?

Voor iedereen is een auto een andere beleving voor de een is het zijn pareltje terwijl het voor de ander slechts een vervoermiddel is om van A naar B te komen.  De een is heel zuinig op zijn auto terwijl de ander het allemaal niet zoveel uitmaakt hoe deze eruit ziet. Waar moet je opletten bij het vergelijken van autoverzekeringen en wat zijn dan de valkuilen bij autoverzekeringen? Vergelijk-autoverzekering.nl zit de belangrijkste kenmerken en verschillen op een rijtje:

Vergelijk autoverzekering waar moet je op letten bij het vergelijken van een autoverzekering.

 1. De dekking is uiteraard van groot belang
 2. Prijs die je uiteindelijk moet betalen voor autoverzekering
 3. Schadesturing
 4. Welke verzekeraar
 5. Bonus/ malus hoe zit dit in elkaar en wat gebeurt er bij eventuele schade?
 6. Aanvullende verzekeringen  die je bij kunt sluiten.

De dekking:

De dekking van een autoverzekering is in eerste instantie het belangrijkste van een autoverzekering. Verzeker je de auto alleen WA of betaal je liever wat meer premie zodat ook bijvoorbeeld schade door diefstal, ruitbreuk en brand is verzekerd? De meest uitgebreidste variant die er is, is de all-risk autoverzekering / Ook wel WA+ Casco autoverzekering genoemd.

WA: Met een WA dekking ben je puur en alleen verzekerd voor schade die je toebrengt aan derden. Schade aan je eigen auto is bij deze vorm dan ook niet gedekt. Een WA verzekering is wettelijk verplicht in Nederland.

WA + Beperkt Casco: Met een WA + beperkt cascodekking ben je ook verzekerd voor schade aan je auto zelf denk hierbij aan: Brand, Ontploffing, Diefstal, Ruitbreuk, en Storm of Hagelschade. Ook botsing met loslopende dieren is bij deze vorm gedekt.

WA + casco: Met een wa casco verzekering ben je naast bovengenoemde varianten verzekerd voor schade door botsen, van weg raken en vandalisme.

Heb je de auto gefinancierd dan is het dus verstandig om de all-risk autoverzekering af te sluiten voor je auto je wilt immers niet meer de maandelijkse lasten hebben voor een auto waarvan je niet meer de eigenaar bent.

Prijs van je autoverzekering

De premie/ prijs voor je autoverzekering is afhankelijk van diverse factoren zo wordt de premie voor autoverzekeringen bepaalt door:

 • De gewenste dekking
 • Het aantal opgebouwde schadevrije jaren
 • Soort auto/ type :¬† bijvoorbeeld een auto met veel vermogen of bijvoorbeeld een auto met een hoge waarde
 • De regio waarin je woonachtig bent
 • Het aantal km’s dat je per jaar rijdt. Over het algemeen geldt hoe meer km’s hoe hoger het risico voor de verzekeraar.

Schadesturing:

Sommige verzekeraars werken met een stukje schadesturing dit wil zeggen dat de verzekeraar min of meer bepaalt waar jij je auto laat repareren. Hierdoor verlenen zij een premiekorting waardoor de premie lager is dan wanneer er sprake is van de zogenaamde vrije keuze voor een hersteller. Wil je geen schadesturing bij je autoverzekering dan kun je ervoor kiezen om een verzekeraar te vergelijken zonder deze clausule/ bepaling.